Archiwum marzec 2017


mar 17 2017 Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym...
Komentarze (0)

Tak jak obiecałam, dziś przybliżę dietę w refluksie.

W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.

Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku choroby refluksowej stosowanie terapii niefarmakologicznej może przynieść pożądane efekty wówczas, gdy objawom choroby nie towarzyszy zapalenie przełyku wywołane refluksem.

W przypadku występowania zapalenia przełyku i objawów o dużym nasileniu konieczne jest stosowanie odpowiednich leków, a dieta jest czynnikiem wspomagającym farmakoterapię.

Zalecane w chorobie refluksowej zmiany w stylu życia dotyczą:

masy ciała objętości posiłków i tempa ich spożycia palenia papierosów pozycji ciała w czasie snu i odpoczynku aktywności fizycznej

 

 

czynniki wywołujące chorobę przykłady produktów
obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku czekolada, napar z mięty, kawa, mocna herbata, alkohol
wywoływanie przejściowych, spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku tłuszcze, warzywa cebulowe, szparagi, karczochy
opóźnienie opróżniania żołądkowego czekolada, tłuszcze, produkty zawierające błonnik rozpuszczalny
zwiększenie wydzielania soku żołądkowego kawa, alkohol
pobudzanie receptorów czuciowych w przełyku owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, pomidory, sok pomidorowy, ostre przyprawy

 

nazwa produktu lub potrawy dozwolone niewskazane
produkty zbożowe pieczywo jasne, pieczywo razowe, pieczywo typu graham;
kasze: drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak);
ryż, makarony
kasza gryczana
mleko i produkty mleczne mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe;
twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach, śmietana (zawierająca do 18% tłuszczu)
tłuste mleko (3,2% i więcej tłuszczu), twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, serki typu fromage, śmietana (zawierająca 22% i więcej tłuszczu)
jaja gotowane (na miękko, na twardo), jajecznica na parze jajecznica smażona na tłuszczu/boczku
mięso, wędliny, ryby mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości;
ryby chude: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, sola), ryby tłuste słodkowodne i morskie w ograniczonych ilościach;
wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa i ryby gotowane, duszone, pieczone w folii, grilowane (w ograniczonych ilościach)
mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu
tłuszcze masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach smalec, słonina, boczek
ziemniaki gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree (bez dodatku masła), pyzy frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy
warzywa i przetwory warzywne warzywa i przetwory warzywne niewymienione w rubryce obok pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek), szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
owoce i  przetwory owocowe owoce i przetwory niewymienione w rubryce obok cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, banany
cukier i słodycze cukier, miód, słodycze niewymienione w rubryce obok czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa
przyprawy przyprawy niewymienione w rubryce obok papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan
zupy wszystkie z wyjątkiem wymienionych w rubryce obok, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach gotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką
potrawy mięsne i ryby gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone w sposób tradycyjny
potrawy z mąki i kasz potrawy niewymienione w rubryce obok potrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami
sosy łagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku pikantne, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezu
desery kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki
napoje woda mineralna niegazowana, „słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach (w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja) kawa, „mocna” herbata, napar z mięty, napoje gazowane, alkohole niskoprocentowe (a zwłaszcza piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego
Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, której celem jest złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej. Może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Dieta może być stosowana nie tylko przy refluksie żołądkowo-przełykowym, lecz także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka i w dyspepsjach czynnościowych żołądka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html

Należy podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy powinni ograniczać spożycie produktów „niewskazanych”, nie oznacza to jednak, że w ogóle nie można ich spożywać.
Możliwa jest sytuacja, w której objawy choroby pojawią się po produktach, o których nie wspomniałam. Dlatego każdy chory powinien obserwować reakcje swojego organizmu na różne produkty spożywcze i eliminować z diety te, które powodują dolegliwości lub je nasilają.

Pozdrawiam ciepło. :)

 

Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, której celem jest złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej. Może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Dieta może być stosowana nie tylko przy refluksie żołądkowo-przełykowym, lecz także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka i w dyspepsjach czynnościowych żołądka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html
zdrowe-odzywianie   
mar 16 2017 Refluks żołądkowo-przełykowy
Komentarze (0)

Witam serdecznie. Kolejny post jest dedykowany chorobię, z którą walczę dzielnie od roku.:)

Dziś trochę ogólnie, a jutro informację odnośnie diety w refluksie.

Refluks to zwracanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Dochodzi do tego, ponieważ obniżone jest napięcie zwieracza dolnego przełyku, który w naturalnych warunkach powinien funkcjonować jak wrota, zamykające światło tego narządu po przejściu kęsa pokarmu do żołądka. Jeśli kwaśna treść z żołądka jest zarzucana do przełyku wielokrotnie, w błonie śluzowej tego ostatniego może rozwinąć się stan zapalny. Pojawia się zgaga, a niekiedy wręcz uczucie pieczenia w jamie ustnej.

U ludzi zamieszkujących kraje wysoko rozwinięte objawy refluksu pojawiają codziennie u około 5—10% osób, i raz na tydzień u około 20% populacji. Ryzyko zachorowania na refluks wzrasta razem z wiekiem, i rozwija się z podobną częstotliwością zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

Refluks to choroba, która najczęściej objawia się: 

bólem brzucha, zgagą, odbijaniem się: pustym oraz kwaśnym, zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku, uczuciem pieczenia w mostku, 

Istnieją również objawy, które zmuszają do jak najszybszej wizyty u lekarza, są to między innymi: krwawienie z przełyku, znaczny spadek wagi, problemy z przełykaniem. Warto przy okazji objawów refluksów, wspomnieć o tych mniej typowych czynnikach mogących wskazywać na chorobę: suchy kaszel, ból w klatce czy chrypka. Niektóre dolegliwości towarzyszące refluksowi nasilają się po spożyciu tłustych i obfitych posiłków, podczas parcia lub pochylania się.

Jeśli odczuwasz któreś z powyższych objawów, skonsultuj się z lekarzem. Może on zalecić ci badanie radiologiczne przełyku z kontrastem, badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego, 24-godzinną pH-metrię. Należy jednak wziąć pod uwagę, że niektóre objawy wskazujące na refluks wcale nie muszą go oznaczać.

Bardzo często przy okazji refluksu padają pytania czy można całkowicie wrócić do zdrowia, po odpowiednim leczeniu. Mimo, że refluks nie jest chorobą zagrażającą życiu to może skutecznie je utrudnić. Warto pamiętać o leczeniu podtrzymującym, ze stosowaniem jak najmniejszej (ale skutecznej) dawki inhibitorów pompy protonowej, hamującej przykre objawy. W przypadku łagodnego refluksu prognozy są bardzo dobre, niestety inaczej jest w przypadku gdy refluks jest zaostrzony, może dojść do powikłań w postaci zwężenia przełyku. Zwężenie przełyku to inaczej tzw. przełyk Barretta, który jest już stanem przedrakowym i należy go stale kontrolować. Może on przejść w stan nowotworu przełyku.

Pozdrawiam. ;)

zdrowe-odzywianie   
mar 13 2017 Nasiona Chia
Komentarze (0)

Na początek kilka słów o nasionach chia, które nie dawno kupiłam. Postanowiłam je kupić, gdyż dużo dobrego o nich słyszałam.

Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje właściwości:
- naturalnie niska zawartość cukru;
- naturalnie nie zawiera soli;
- naturalne źródło białka;
- wysoka zawartość błonnika;
- wysoka zawartość: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu;
- wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych.

Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Nasiona chia  znajdują zastosowanie jako:
- dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
- dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
- dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).

Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych.

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.

zdrowe-odzywianie   
mar 12 2017 Witam
Komentarze (0)

Witam serdecznie na moim blogu, który poświęcony będzie zdrowemu odżywianiu.

Zachęcam do czytania i komentowania.

 

zdrowe-odzywianie