Komentarze (0)
Na początek kilka słów o nasionach chia, które nie dawno kupiłam. Postanowiłam je kupić, gdyż dużo dobrego o nich słyszałam.
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje właściwości:
- naturalnie niska zawartość cukru;
- naturalnie nie zawiera soli;
- naturalne źródło białka;
- wysoka zawartość błonnika;
- wysoka zawartość: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu;
- wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych.
Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nasiona chia znajdują zastosowanie jako:
- dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
- dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
- dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych.
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.