Komentarze (0)
Tak jak obiecałam, dziś przybliżę dietę w refluksie.
W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.
Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku choroby refluksowej stosowanie terapii niefarmakologicznej może przynieść pożądane efekty wówczas, gdy objawom choroby nie towarzyszy zapalenie przełyku wywołane refluksem.
W przypadku występowania zapalenia przełyku i objawów o dużym nasileniu konieczne jest stosowanie odpowiednich leków, a dieta jest czynnikiem wspomagającym farmakoterapię.
Zalecane w chorobie refluksowej zmiany w stylu życia dotyczą:
masy ciała objętości posiłków i tempa ich spożycia palenia papierosów pozycji ciała w czasie snu i odpoczynku aktywności fizycznej
czynniki wywołujące chorobę | przykłady produktów |
obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku | czekolada, napar z mięty, kawa, mocna herbata, alkohol |
wywoływanie przejściowych, spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku | tłuszcze, warzywa cebulowe, szparagi, karczochy |
opóźnienie opróżniania żołądkowego | czekolada, tłuszcze, produkty zawierające błonnik rozpuszczalny |
zwiększenie wydzielania soku żołądkowego | kawa, alkohol |
pobudzanie receptorów czuciowych w przełyku | owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, pomidory, sok pomidorowy, ostre przyprawy |
nazwa produktu lub potrawy | dozwolone | niewskazane |
produkty zbożowe |
pieczywo jasne, pieczywo razowe, pieczywo typu graham; kasze: drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak); ryż, makarony |
kasza gryczana |
mleko i produkty mleczne |
mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe; twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach, śmietana (zawierająca do 18% tłuszczu) |
tłuste mleko (3,2% i więcej tłuszczu), twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, serki typu fromage, śmietana (zawierająca 22% i więcej tłuszczu) |
jaja | gotowane (na miękko, na twardo), jajecznica na parze | jajecznica smażona na tłuszczu/boczku |
mięso, wędliny, ryby |
mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości; ryby chude: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, sola), ryby tłuste słodkowodne i morskie w ograniczonych ilościach; wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa i ryby gotowane, duszone, pieczone w folii, grilowane (w ograniczonych ilościach) |
mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu |
tłuszcze | masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach | smalec, słonina, boczek |
ziemniaki | gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree (bez dodatku masła), pyzy | frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy |
warzywa i przetwory warzywne | warzywa i przetwory warzywne niewymienione w rubryce obok | pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek), szparagi, karczochy, warzywa strączkowe |
owoce i przetwory owocowe | owoce i przetwory niewymienione w rubryce obok | cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, banany |
cukier i słodycze | cukier, miód, słodycze niewymienione w rubryce obok | czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa |
przyprawy | przyprawy niewymienione w rubryce obok | papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan |
zupy | wszystkie z wyjątkiem wymienionych w rubryce obok, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach | gotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką |
potrawy mięsne i ryby | gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne | smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone w sposób tradycyjny |
potrawy z mąki i kasz | potrawy niewymienione w rubryce obok | potrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami |
sosy | łagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku | pikantne, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezu |
desery | kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe | ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki |
napoje | woda mineralna niegazowana, „słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach (w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja) | kawa, „mocna” herbata, napar z mięty, napoje gazowane, alkohole niskoprocentowe (a zwłaszcza piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego |
Należy podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy powinni ograniczać spożycie produktów „niewskazanych”, nie oznacza to jednak, że w ogóle nie można ich spożywać.
Możliwa jest sytuacja, w której objawy choroby pojawią się po produktach, o których nie wspomniałam. Dlatego każdy chory powinien obserwować reakcje swojego organizmu na różne produkty spożywcze i eliminować z diety te, które powodują dolegliwości lub je nasilają.
Pozdrawiam ciepło. :)