mar 17 2017

Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym...


Komentarze: 0

Tak jak obiecałam, dziś przybliżę dietę w refluksie.

W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby refluksowej przełyku może pomóc zmiana stylu życia i diety.

Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku choroby refluksowej stosowanie terapii niefarmakologicznej może przynieść pożądane efekty wówczas, gdy objawom choroby nie towarzyszy zapalenie przełyku wywołane refluksem.

W przypadku występowania zapalenia przełyku i objawów o dużym nasileniu konieczne jest stosowanie odpowiednich leków, a dieta jest czynnikiem wspomagającym farmakoterapię.

Zalecane w chorobie refluksowej zmiany w stylu życia dotyczą:

masy ciała objętości posiłków i tempa ich spożycia palenia papierosów pozycji ciała w czasie snu i odpoczynku aktywności fizycznej

 

 

czynniki wywołujące chorobę przykłady produktów
obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku czekolada, napar z mięty, kawa, mocna herbata, alkohol
wywoływanie przejściowych, spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku tłuszcze, warzywa cebulowe, szparagi, karczochy
opóźnienie opróżniania żołądkowego czekolada, tłuszcze, produkty zawierające błonnik rozpuszczalny
zwiększenie wydzielania soku żołądkowego kawa, alkohol
pobudzanie receptorów czuciowych w przełyku owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, pomidory, sok pomidorowy, ostre przyprawy

 

nazwa produktu lub potrawy dozwolone niewskazane
produkty zbożowe pieczywo jasne, pieczywo razowe, pieczywo typu graham;
kasze: drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak);
ryż, makarony
kasza gryczana
mleko i produkty mleczne mleko słodkie (do 2% tłuszczu), zsiadłe, kefir, jogurty naturalne i owocowe;
twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane w ograniczonych ilościach, śmietana (zawierająca do 18% tłuszczu)
tłuste mleko (3,2% i więcej tłuszczu), twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, serki typu fromage, śmietana (zawierająca 22% i więcej tłuszczu)
jaja gotowane (na miękko, na twardo), jajecznica na parze jajecznica smażona na tłuszczu/boczku
mięso, wędliny, ryby mięsa chude: wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości;
ryby chude: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, sola), ryby tłuste słodkowodne i morskie w ograniczonych ilościach;
wędliny chude wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa i ryby gotowane, duszone, pieczone w folii, grilowane (w ograniczonych ilościach)
mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne, mięsa i ryby smażone na tłuszczu
tłuszcze masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach smalec, słonina, boczek
ziemniaki gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree (bez dodatku masła), pyzy frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, czipsy
warzywa i przetwory warzywne warzywa i przetwory warzywne niewymienione w rubryce obok pomidory i przetwory pomidorowe (zwłaszcza sok pomidorowy), cebula i warzywa cebulowe (pory, szalotki, czosnek), szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
owoce i  przetwory owocowe owoce i przetwory niewymienione w rubryce obok cytrusy: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych, jabłka, banany
cukier i słodycze cukier, miód, słodycze niewymienione w rubryce obok czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa
przyprawy przyprawy niewymienione w rubryce obok papryka ostra, chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan
zupy wszystkie z wyjątkiem wymienionych w rubryce obok, zupy z warzyw strączkowych i kapustnych w ograniczonych ilościach gotowane na wywarze z kości/tłustych mięs, zabielane tłustą śmietaną, zagęszczane zasmażką
potrawy mięsne i ryby gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub w rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne smażone, duszone z uprzednim obsmażaniem, pieczone w sposób tradycyjny
potrawy z mąki i kasz potrawy niewymienione w rubryce obok potrawy smażone w głębokim tłuszczu, potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami
sosy łagodne, zaprawiane jogurtem, chudym mlekiem, niewielką ilością masła lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku pikantne, przygotowywane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem tłustej śmietany, majonez i sosy na bazie majonezu
desery kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki, ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe ciasta i ciastka kremowe, tortowe, torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki
napoje woda mineralna niegazowana, „słaba” herbata, herbatki ziołowe (z wyjątkiem miętowej), herbatki owocowe, alkohole w bardzo ograniczonych ilościach (w przypadku osób z zapaleniem przełyku – całkowita rezygnacja) kawa, „mocna” herbata, napar z mięty, napoje gazowane, alkohole niskoprocentowe (a zwłaszcza piwo, białe wino), drinki alkoholowe z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego
Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, której celem jest złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej. Może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Dieta może być stosowana nie tylko przy refluksie żołądkowo-przełykowym, lecz także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka i w dyspepsjach czynnościowych żołądka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html

Należy podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy powinni ograniczać spożycie produktów „niewskazanych”, nie oznacza to jednak, że w ogóle nie można ich spożywać.
Możliwa jest sytuacja, w której objawy choroby pojawią się po produktach, o których nie wspomniałam. Dlatego każdy chory powinien obserwować reakcje swojego organizmu na różne produkty spożywcze i eliminować z diety te, które powodują dolegliwości lub je nasilają.

Pozdrawiam ciepło. :)

 

Dieta przy refluksie to dieta lecznicza, której celem jest złagodzenie dokuczliwych objawów choroby refluksowej. Może nawet przyczynić się do ustąpienia choroby, jeśli jej przyczyną jest niewłaściwa dieta. Dieta może być stosowana nie tylko przy refluksie żołądkowo-przełykowym, lecz także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka i w dyspepsjach czynnościowych żołądka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-przy-refluksie-zasady-co-mozna-jesc-czego-nie-choroba-refluksowa_38076.html
zdrowe-odzywianie   
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz